Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2015 13:43 - За турлаците - произход,бит и обичаи !
Автор: gogata623 Категория: Други   
Прочетен: 5838 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.05.2015 19:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Турлаците са малка етническа група обитаваща Северозападна България . От къде идват до сега има само хипотези,но не и категоричен отговор.Смята се,че те са наследници на тракииското племе Трибали което е населявало в миналото тези земи . Но няма преки доказателства нито за това твърдение,нито за други версии по въпроса .
    Името им " Турлаци " също няма точно определен произход.Някои смятат,че то произлиза от турската дума " торла ",т.е. планина.Други предполагат,че името идва от " търла " - лятна кошара в планината.Някога всяка фамилия си е имала собствена фамилна търла - Ванчова търла,Петкова търла,Йоинска търла и т.н. Трети пък защитават тезата,че името идва от думата " тур " ,което означава кула.Някога по време на Римската империя в този район е имало много такива турове които са пазели пътищата и търговците преминаващи по тях.Населението което  живеело по тия места е изпълнявало ролята на гранична стража,и от тук и името турлаци. Но какъв е истинският произход на названието " турлаци " никой не знае .
     По въпроса за местния говор също има много хипотези,но никоя от тях не е достатъчно издържана за да може да се каже със сигурност кое как е.Едни смятат,че тукашният говор е диалект от Българския език и е част от него .Други казват,че това си е местно език който се е формирал и утвърдил в следствие на времето до тази му форма.И нищо чудно да е така,защото през 17 век,когато в Чипровци се открива първото ветско училище в България / 1624 г. / тук като учител идва хърватският свещеник Петър Солинат,който преподава на хърватски и провежда църковните служби също на хърватски.В средствие на това местните започнали да употребяват и хърватски думи изрази в общуването по между си и така леко полеко се е оформил турлашкият диалект.За това и езикът на който все още се говори в този район е много близък до хърватския.
      В миналото надолу в полето са смятали балканджиите за глупави,прости хора.Те са изхранвали семействата си като са карали дърва по полето ,а в замяна са купували жито,царевица или брашно.Също така са рабонтили и като ратаи ,за да могат да се изхранват. За това " турлак " е било нарицателно за прост човек,човек от планината.Което разбира се не е било така,но тогавашните разбирания са били меродавни за вреемето си и хората са вярвали,че е точно така.
      Тук населението е изцяло източноправославно . В миналото Чипровци е било център на католическата религия в България и столица на католицизма.От тук ,от местното католическо училище са вземани ученици,които са изпращани в Рим да довършаат образованието си и след това са пращани като кардинали из цяла Европа и света .
      След Чипровското въстание от 1688 година близо 50 години тук не е стъпвал човешки крак.Всичко е било опожарено и опустошено. Първата фамилия която се е заселила на мястото на опожарения Кипровец е била Йоинската,чиито произход е от стария албански род Арбанаси.След нея са дошли и други фамилии от различни краища, които отново възраждат града за нов живот !
      От тук може да се направи заключението,че населението което в момента живее тукняма пряка връзка със хората вдигнали въстанието,но е техен морален наследник и като такъв трябва да поддържа българския дух и да защитава вярата си ,за да бъде достоен продължител на делото на  някогашните чипровчани !
      Учудва ме нещо друго - има хора,които се срамуват да се наричат " турлаци " ! Един вид се рамуват от произхода си ! И което е още по-лошо някои,какъвто случай имах преди време,историци по професиях казват,че думата " турлак " била обидна и не искат да се наричат така !
      Защо бе,хора ? Защо се срамувате от дедите си,от прадедите си,от вашите предци? Вие знаете ли кои сте? Това,че някога разбиранията са били такива няма нищо общо с днешното време и днешните разбирания! Турлаците са се доказали и като етност,е като творци,и като писатели и художници! Не случайно първата печатна книга на български," Абагар " на Филип Станиславов е отпечатана тук,в Чипровци!
      Не случайно първата българска История е нап исана отново тук от Петър Богдан - Бакшев близо век преди Паисиевата!
      Не случайно Чипровската златарска школа е разнасяла славата на чипровските майстори през 17 век из Европа и света !
      Не случайно Чипровските килими - емблемата на този край днес прославят и сега майсторството на местните хора.
      Сега се сещам как се обръща Паисии Хилендарски към читателите , и ще го повторя в перефразиран вариант :
турлако,поради що се срамиш да се наречеш турлак ?
      Ние,хората от този забравен и от Бога,и от политиците край трябва да докажем на пук на всичко и всички,че сме достойни продължители и пазители на делото и идеите на нашите предшественици !








Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gogata623
Категория: Други
Прочетен: 28776
Постинги: 14
Коментари: 8
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031