Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2012 19:45 - Свети Александър Невски
Автор: teomira Категория: Изкуство   
Прочетен: 2871 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 18.12.2013 10:00


 

Започна ремонта на Патриаршески Ставропигиален Храм -Паметник ”Свети Александър Невски”, който е открит преди 100 години.
Свещената Катедрала се намира под прякото управление на Светия Синод на Българската Православна Църква.
Храм – Паметник ”Свети Александър Невски” е исторически символ на гр. София и е съграден в памет на загиналите воини за Освобождението на България от 5 – вековното Османско робство.
Площта на Катедралата е 3170 кв. м. и е втора по големина на Балканския полуостров след Храма ”Свети Сава Сръбски” в Сърбия.
Надписът върху камбаната на Храм-Паметник "Св. Александър Невски" гласи:

"Покойници оплаквам, гръмотевици разпръсвам,
празници определям, мързеливи събуждам,
ветрове разпръсвам, кръвожадни усмирявам".

Храмът е построен като петкорабна църква в неовизантийски стил - кръстокуполна базилика с акцентирано централно кубе.
Главният и купол е висок 45 м. Камбанарията се намира на върха на 53 метрова кула. Има 12 камбани с общо тегло 23 тона, излети от мед и олово в Москва, в леярната на Павел Финландски. Най-голямата камбана тежи 12 тона, а най-малката 10 кг. Двете най-големи камбани са украсени с икони на Иисус Христос, Св. Богородица, Св. цар Борис І, Св. Александър Невски, Св. Св. Кирил и Методий, Св. София и Св. Иван Рилски, с герба на царска България, със Серафими и цветни орнаменти.
Вътрешната украса на Катедралата е съставена от италиански мрамори с най-различни цветове, оникс от Бразилия, алабастър... Осветителните тела в храма са изработени в Мюнхен.
Храмът е създаден по проект на руския архитект проф. Александър Померанцев (1848-1918). Дейно участие в изграждането на този Паметник вземат най-елитните за времето си руски, италиански и български архитекти и художници.
В Храма се намира частица от мощите на Свети Александър Невски, дарени от Руската Православна Църква през 1998 г.
Светият благоверен княз Александър Ярославович Невски е роден през 1219 г. в гр. Переславл и е Небесен покровител на цяла Русия.
След завръщането си от Великий Новгород немският рицар Андреас възкликва в родината си, че е минал през много страни, видял е много хора, но ни сред царете, ни сред князете не е срещнал човек, който да може да се сравни с княз Александър!
Княз Александър Невски е бил милостив безмерно.
”Нашият княз е без грях” – са казвали в Новгород.
Великият Благоверен, Всеруски, Свят Княз Александър Невски умира в разцвета на живота си на 14 ноември 1263 г. на 44 г.
”Братя, знайте, че днес залезе слънцето на руската земя. Днес се представи пред Бога Благоверният Велик Княз Александър Ярославович”.
”Той много се потруди за руската земя и за Новгород, и за Псков, и за своето Велико княжеско служение отдаде своя живот, както и за православната вяра”.
Животът на новгородския Княз е бил посветен в достойно служене на Отечеството.
В новгородската Църква ”Света София” се е молил Великият княз и след това се е отправял на страшни битки. Твърде много са били неговите врагове – татари, шведският крал Ерик, Ливонският орден...
Уви, Храм – Паметник ”Свети Александър Невски” не притежава Нотариален акт.
”Да върнем блясъка на Храма” е названието на инициатива, подета от Българска Национална Телевизия 2.


”Защото е от благочестив корен тази пречестна фиданка, Блажени Александре. Христос те показа и яви като божествено съкровище на руската земя – нов чудотворец, преславен и богоприятен. И днес по случай твоята памет идваме с вяра и любов, с псалми и песни духовни славим Господа. Моли Бога да спасява Новгород, държавата на твоите сродници да бъде богоугодна и да спасява синовете на Русия.”




Теомира – Десислава Петкова
София – България
19 октомври 2012 г.
Свети Йоан Рилски Чудотворец

image





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teomira
Категория: Политика
Прочетен: 1205374
Постинги: 1233
Коментари: 84
Гласове: 1070
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. blog