Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2019 16:23 - БИВОЛЪ ОТГОВАРЯ НА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ГЕШЕВ ЗАПИСИ: КОЛАБОРИРАЛ ЛИ Е ИВАН ГЕШЕВ С ОПГ ПО “НЕДОСЕГАЕМИТЕ”?
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 642 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 25.10.2019 16:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ИСКАМЕ ДОСТЪП ДО СРС-ТА ПО ДЕЛОТО ЗА "НЕДОСЕГАЕМИТЕ" БИВОЛЪ ОТГОВАРЯ НА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ГЕШЕВ

ВКП отказва да коментира разследването за Гешев по същество

by Биволъ октомври 24, 2019


image

https://bivol.bg/%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d0%be%d0%bb%d1%8a-%d0%be%d1%82%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%8f-

В свое прессъобщение от днес 24.10. публикувано на сайта на Прокуратурата, от институцията заявяват във връзка с публикация в Биволъ на 23.10. със заглавие “ЗАПИСИ: КОЛАБОРИРАЛ ЛИ Е ИВАН ГЕШЕВ С ОПГ ПО “НЕДОСЕГАЕМИТЕ”?, че по наличните ВДС от експлоатирани СРС “в самите разговори между подсъдимите не са обсъждани магистрати и служители от съдебната система”. На базата на това твърдение, се прави извод в края на изявлението: “В тази връзка изложените факти в статия, публикувана в сайт „Биволъ“ на 22.10.2019г. късно вечерта, не отговарят на истината.”

Биволъ счита, че изводът на Прокуратурата е повече от необективен, прибързан и неаргументиран. Той не се основава на никакви конкретни доказателства и не коментира разследването ни по случая “Недосегаемите” по същество. Подобно изявление е пристрастно и поради факта, че е направено от институция, чийто заместник-началник е обект на журналистическото разследване. Изявлението има една положителна страна, а тя е че се обяснява подробно движението на делата, които визираме в публикацията си. Потвърждава се, че по делата “Недосегаемите” има нарушения и доста несвършена добре работа, за да бъдат протестирани и в крайна сметка върнати за доразследване. Тази информация е от особено значение за съдържанието на публикацията в Биволъ, засягаща работата на прокурор Иван Гешев като наблюдаващ прокурор по придобилите публична известност случаи за източване на държавния бюджет в колосални размери! 

В статията ние цитираме свое предварително официално питане до Специализирания съд и последвалия отказ да получим каквато и да било конкретна информация или достъп до визираните ВДС от СРС, които са били присъединени по делото. Липсата на подобна информация и нейното неоповестяване пред медиите и обществеността, както и отказът да бъде предоставен достъп, въпреки надделяващия обществен интерес, не могат да се оправдаят с никакви “административни” причини, защото г-н Гешев е единствен кандидат за изключително важния пост Главен Прокурор на Република България. Действителното опровергаване на информацията, че има данни от СРС за конкетни суми, с които той и /или/ негови колеги да бъдат облагодетелствани, може да стане единствено след като въпросните ВДС бъдат предоставени, както ние предварително бяхме поискали. Апелираме това да бъде направено, ако действително тази информация не отговаря на истината, както заявява прокуратурата. Ако все пак тези материали продължават да се прикриват, то това би означавало единствено, че в тях се съдържат истини, които са най-малкото нелицеприятни за самата институция и съзнателно се прикриват от погледа на обществеността и останалите власти в държавата. Тогава въпросителните, които сме задали ние – остават да висят и се потвърждават с пълна сила! Апелираме и други институции и лица ангажирани с казуса да предоставят търсената информация, ако разполагат с нея, изпълнявайки своя морален и граждански дълг!

Категорично не сме съгласни, че в публикацията на Биволъ фактите “не отговарят на истината”, защото:
  • Не са разгледани и коментирани споменатите факти и обстоятелства за скандалните сделки между Прокурор Гешев с обвиняемите лица и начина, по който те са били сключени.
  • Какво е компетентното мнение на прокуратурата за изнесените доказателства /звукови записи/ в публикацията за водените “пазарлъци” на Гешев с обвиняемите лица, маскирани като “разпити”? Ще бъде ли извършена проверка на тези факти и кога? 
  • Не е била извършена компетентна проверка на изложените пред прокуратурата основания да се счита, че прокурорите по делото “Недосегаемите 1” Гешев и Кръстева са извършили закононарушение в качеството си на наблюдаващи прокурори и не са защитили интересите на държаватa и обществото в работата си по доказване и обвинения за извършените престъпления от ОПГ. 
  • Няма никакъв коментар и становище от страна прокуратурата, дали институцията счита за адекватни и справедливи исканите и получени от обвиняемите лица присъди за кражба на данъчни средства в особено големи размери, а именно 145 754 820 лв. установени в хода на досъдебното производство. Това също ли е факт от публикацията, който не отговаря на истината?
  • Прокуратурата не коментира, че финансовите щети  за бюджета, според събраните доказателства и при съвместна работа с разследващото звено на НАП и ВКП се определя на над …..5 000 000 000 лева!
  • ЗАЩО сумата по  нанесените щети от ОПГ не е нанесена  в обвиненията, за да бъде възможно да бъде  сключено споразумение от наблюдаващия прокурор Иван Гешев с групата? При  изписване в обвинението на щетите съдът не би одобрил споразумение без да са възстановени вредите.
  • ЗАЩО в протокола за споразуменията  Иван Гешев е изписал, че не са  причинени вреди? Ако това беше направено от наблюдаващия прокурор, съдът не би одобрил споразумение, без възстановяване на вредите!
  • Верно ли е, че до ден днешен вредите не са възстановени!? 
  • Отговаря ли на истината изнесеното в публикацията на Биволъ, че насреща имаме една организирана престъпна група която извършва колосални данъчни престъпления, но според прокурор Иван Гешев няма вреди! 
  • Счита ли прокуратурата за нормално прекратяване на делото при подобна “обвинителна” теза, като чрез споразумението и прекратяването на делото се заличават следите и така се прикрива  огромната кражба от бюджета на Република България, ощетяваща всички сфери на обществения ни живот и всеки един гражданин на страната в частност?
  • Обществеността очаква адекватен отговор от прокуратурата по въпросите ЗАЩО прокурор Гешев е отказал да поддържа обвинението срещу обединени в ОПГ лица, които умишлено и съзнателно са ощетили държавния бюджет със стотици милиони лева, а наказателното производство срещу тях е осуетено и прекратено? ЗАЩО вследствие действията на прокурорите, на лидера на ОПГ е дадена присъда от едва 2 години, която се е кумулирала със срока на задържането му под стража и домашен арест, след което той е бил освободен. На 4-ма участници в бандата са дадени само условни присъди, а един от членовете е бил директно оневинен от Гешев, вседствие “пазарлъци” с престъпниците. 
  • Истина ли е, че по делото “Недосегаемите” водено от Иван Гешев, престъпната група реално не е понесла никакви санкции да възстанови нанесените на държавния бюджет щети? 
  • Верно ли е, че “Недосегаемите 1 и 2” са свързани с общи лица и фирми, които са използвани и от двете престъпни групи?
  • Има ли сведения в прокуратурата за опити да бъдат подкупени и корумпирани магистрати, за да бъдат прикрити и осуетени обвинения по досъдебните производства срещу тези мафиотски структури? Извършени ли са вътрешни проверки и разследвания по тези сигнали? Биволъ разполага с доказателства, че прокуратурата е била уведомявана за подобни опити.
  • Защо делата поети от Иван Гешев по тези изключително скандални случаи на ОПГ са опорочени така, че събраната доказателствена част е пропаднала буквално като купчина произволно събрана хартия и събраните с огромен труд от предходния състав около 150 чувала оригинална счетоводна документация са наречени от Иван Гешев “вторични суровини”? 

Биволъ отправя тези въпроси към Прокуратурата на Република България и към ВСС от името на цялата аудитория, като очаква освен достъп до цитираните ВДС на СРС, но и конкретни отговори по същество с ясни и точни аргументи, а не кризисни комюникета за голословно опровержение на публикация, която осветява пригодността, надеждността и независимостта на единствения  кандидат за Главен прокурор. С подобни необосновани и дори тенденциозни изявления Прокуратурата не демонстрира образ на независима и обективна съдебна институция, призвана с висшата мисия да следи и защитава спазването на законността и интересите на българските държава и общество! 


  ЗАПИСИ ОТ РАЗПИТИ РАЗКРИВАТ СДЕЛКИ С ПРЕСТЪПНА ГРУПИРОВКА ЗАПИСИ: КОЛАБОРИРАЛ ЛИ Е ИВАН ГЕШЕВ С ОПГ ПО “НЕДОСЕГАЕМИТЕ”?

В съдебна зала е четено СРС, в което Недосегаемите се договарят да платят на прокурори 50000 евро

by Екип На Биволъ октомври 22, 2019

image


https://bivol.bg/geshev-nedosegaemite.html?fbclid=IwAR1tLWWwy9u3HJT2UHQ-63iGG4r8Aepokwj8mH3YQdoYBLtg_cotqyeRZPk

Две банди за източване на ДДС кръстени от Цветан Цветанов с гръмките имена Недосегаемите 1 и 2 са разбити от МВР и НАП през 2010 и 2011 г. Работата по досъдебните производства започва още през септември 2009 г. по засечени банкови транзакции през Уникредит Булбанк над 800 000 лв, за които са възникнали съмнения за мащабно пране на пари. Разследващите успяват да докажат, че те действително са успели да източат от бюджета стотици милиони от ДДС, чрез десетки кухи фирми регистрирани на малоимотни лица, наркомани и др. рискови групи. Разследванията водят до повдигане на обвинения и привличане на участниците като действащи в условия на ОПГ /Организирана престъпна група/.

Прокурор или Адвокат?

След проведени успешни реализации и събиране на огромен обем доказателства за осъществена престъпна дейност, неочаквано по досъдебното производство на Недосегаемите 1 прокурорите са подменени с нови.Те са от РП Пловдив и РП София – това са Любка Кръстева /сега в Апелативна прокуратура София/ и Иван Гешев /сегашен зам.Главен прокурор и единствен кандидат за този пост/. Тогава Прокурор от РП София Иван Гешев е бил специално командирован за това дело  в Софийста градска прокуратура. Подмяната е станала по напълно неясни критерии, въпреки, че предишните прокурори Юлия Христова и Явор Димитрове са свършили перфектна работа до момента. Без никакво обяснение точно преди приключването на процеса титулярите са отстранени от работа и на тяхно място идва Гешев. От групата са задържани с постоянна мярка от съда 6 лица и са запорирани в банката сметки за около един милион лева. С идването си Гешев изисква продължаване на разпитите на арестуваните, въпреки, че те са били разпитвани преди това над 10 пъти и са направили пълни изявления, включително и в присъствието на съдия от СГП. По време на новите разпити, поискани от Иван Гешев, Ръководителят на ОПГ-то – Владко Димитров започва да води буквално “пазарлъци” с прокурорите за сключване на споразумение. В крайна сметка са постигнати споразумения между Гешев и престъпната банда за изключително ниски и дори символични присъди. Договорки се правят и за изменение на мерките за неотклонение от “задържане под стража” в “домашен арест”. Как протича този “срамен” пазарлък с  шефова на ОПГ  и адвоката му може да се чуе в четири записа, с които Биволъ се сдоби и провери тяхната автентичност. Записите са правени с мобилен телефон в кабинета на прокурор Иван Гешев в края на месец март 2011 г. 

Записите са с лошо качество, поради странични шумове, поради което се наложи да бъдат допълнително изчистени. Въпреки това от тях става достатъчно ясно, че прокурорът Иван Гешев няма никакви скрупули да “завоалира” обвинения по членове от НК за тежка икономическа престъпност, да наглася показания и да “опрасква” текущи разследвания, за да услужи на обвиняемия “Владко”. Владко дори поставя условия за скромна присъда и освобождаване от отговорност на приятелката му Камелия. И в крайна сметка ги получава. Интересът на престъпниците е удовлетворен, за разлика от интересите на държавата и обществото. 

От анализите на аудиозаписите по-конкретно се чува, че Гешев извършва следното:

  • Договаря се за споразумение не със защитата на обвиняемия, а директно с един от тях (въпросния Владко Димитров), в противоречие на Чл. 381 ал. 1 от НПК;
  • Договаря се със защитата на единия обвиняем за споразумение с трети лица по досъдебното производство, но в тяхно отсъствие;
  • Заявява по недопустим начин за държавен обвинител, че “не вижда данни за данъчни престъпления” и по този начин обезсмисля работатата на предходните си колеги и то в присъствието на основния обвиняем и неговия адвокат;
  • Като прокурор се моли на привлечени лица и защитата им да внесат молби за споразумение;
  • Изключва от обхвата на обвинението икономическите престъпления и прането на пари, и въобще не отваря дума за възстановяване на щетите, въпреки изричната разпоредба на чл. 381 ал.3 от НПК, който поставя като изрично и задължително условие за сключване на споразумение възстановяването на причинените щети;
  • Освен, че стеснява силно конкретното обвинение, но иска да присъедини и други разследвания към споразумението, с което напълно да изчисти обвиняемия, към когото се обръща “на ти”;
  • Осуетява наказателно преследване срещу Камелия Господинова, която е близка приятелка на Владко;

Изброените действия не само повдигат съмнения за правната култура и интегритета на прокурора, който на моменти се държи като …. адвокат на обвиняемите! Разговорите, маскирани като допълнителни разпити, разкриват позорния и срамен угоднически тон на представителите на прокуратурата и конкретно на наблюдаващите делото прокурори – Гешев и Кръстева, за които има всички основания да бъде повдигнато обвинение по чл. 288 от НК, а именно “Престъпление срещу правосъдието”- “Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6.

 

Запис 1

Прок. Гешев: Ся (така), колега, вие сте ми пуснали една молба получих, че… за разговори за споразумение.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. krumbelosvet - Не бяха ли
06.11.2019 13:43
наскоро, преди гласуването, Гешев и Цацаров заедно на посещение в САЩ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39742513
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031