Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2013 16:39 - 80 г. от историческия лайпциски процес през 1933 г.
Автор: teomira Категория: Политика   
Прочетен: 1008 Коментари: 0 Гласове:
1



image







 

Le chant de Dimitroff

Texte: Erich Weinert

Musique: Paul Arma

 

                     *******

 

Песен за героя от Лайпциг

 

Процесът в Лайпциг през 1933 г. се сгромоляса с пълен провал. Фашистите инсценираха този чудовищен комплот срещу Германската Комунистическа Партия и Комунистическия Интернационал. На 16 декември 1933 г. Георги Димитров произнесе своята защитна реч. Злите езици твърдят, че му е помагал виден френски юрист и журналист. Осъдителните присъди не можаха да получат карт бланш и Светът ликуваше от развръзката на този наказателен процес. Неуспелият художник Адолф Хитлер не успя да постигне целта си. Георги Димитров и другарите му бяха оправдани, но Херман Вилхелм Гьоринг търсеше отмъщение срещу смелите комунисти, вследствие на което те отново бяха хвърлени в затвора, от който бяха освободени чак на 27 февруари 1934 г.

Твърде много прогресивни международни организации започват борба за окончателното освобождаване на пленените българи. Издават се множество апели, авторитетни писатели, журналисти, художници, учени от Европа и САЩ издигат своя гневен протест:” Опасността никога не е била толкова голяма, колкото в сегашния момент. Организирайте антихитлеристки митинги, демонстрирайте пред германските легации. Да живее международната работническа солидарност!”

Георги Димитров трябва незабавно да бъде спасен от ”желязната пета” на фащизма. Неговият живот е в опасност, въпреки че е оневинен напълно.

На 31 януари 1934 г. в Париж в огромната зала ”Ваграм” се свиква голям протестен митинг, на който присъстват повече от 10 000 антифашисти. Откриването започва с ”Песен за Димитров”, изпълнена от колектива на парижките работници ”Сините блузи”. Песента разказва за страшния двубой между Георги Димитров и Херман Гьоринг и придобива голяма популярност в цяла Франция. Световният комитет в защита на Георги Димитров, чийто център е в Париж, я издава като отделна картичка. На лицевата страна е отпечатан фотомонтажът на Джон Хартфилд ”Димитров срещу Гьоринг”. Песента е преведена и на други езици. В Съветския съюз е отпечатана във вестник ”Вечерняя Москва”.

На трибуната в зала ”Ваграм” застават представители на Световния комитет против фашизма и войната. Огромна реч произнася Марсел Кашен, който говори за необходимостта от единство на френската работническа класа в борбата срещу експлоататорите и срещу фашизма, както и за незабавното освобождаване от берлинския затвор на Георги Димитров. Прочита се и апелът на Ромен Ролан, адресиран до Правителството на Германия.

Българските власти не подкрепят международните митинги, които са посветени на героя от Лайпциг. Управляващите в царска България отказват да приемат Георги Димитров, но той намира друго убежище.В писмо до Пол Арма Георги Димитров благодари за написването на песента и призовава за спасяването на Ернст Телман и всички жертви на фашизма.

 

*******

2 октомври 2013 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teomira
Категория: Политика
Прочетен: 1210061
Постинги: 1237
Коментари: 84
Гласове: 1070
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. blog