Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2013 16:06 - Плевен – град на българо-руската бойна слава
Автор: teomira Категория: Политика   
Прочетен: 832 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.12.2013 11:36


image

 

 * * * 



Този свещен надпис се извисяваше на един от високите блокове в кв.”Сторгозия” в гр. Плевен преди 24 г.

Днес във вр. с т. нар. политически причини надписът липсва.

Град Плевен е вече много, много беден град, за което се погрижиха определени лица със съмнителна власт. Не мога да разбера защо трябваше под дулото на пистолети да се ликвидират предприятия, които бяха доста проспериращи.

Емиграцията в този град е с умопомрачителни размери.

До лето 1989 г. повече от 61 хиляди руски туристи гостуваха на гр. Плевен и бяха посрещани с топли славянски думи.

Днес гр. Плевен прилича на Косово поле.

Скъпи Плевен – градът на моето детство – кой, кой, кой те обезобрази толкова грозно и отвратително?!

Аз знаех по разкази и по снимки колко зле изглеждаше Плевен до 1944 г. и какво се построи до 1989 г.

За 45 г. в този град се създадоха два индустриални квартала, няколко десетки предприятия, които наред с леката и тежката промишленост включваха роботика и електроника. Само Нефтохимическият комбинат даваше 30 % приход в общинската хазна. Днес Нефтохим няма. Защо?!

Построи се театъра ”Георги Кирков” и операта, Висшия Медицински Университет и много научни институти и учебни заведения. Операта се закри след 1989 г. – защо?!

Плевен бе единственият град в България, носител на високия съветски орден ”Дружба между народите” и съвсем законно се наричаше ”Град на българо-съветската дружба”.

В историята остана ”Влакът на дружбата”.

Намериха се и подлеци, които да демонтират паметника на Алеша и това беше толкова страшно, колкото е страшен нацизмът. Алеша, Алеша, чакам твоето завръщане в гр. Плевен, защото именно ти произнесе историческите слова:”Хитлер капут!”, които обиколиха за миг цялата планета.
Пред бившия Техникум по автотранспорт имаше бюст на великия деятел на германското работническо движение Ернст Телман. Днес този бюст липсва по непонятни причини. Класи и класова борба винаги ще има, щом има капиталисти, ще има и комунисти.
Повече от две десетилетия минаха от завръщането на капиталистическата смърт в гр. Плевен. Направи ми неприятно впечатление как наследниците на някогашните народни изедници, враговете на народа прекарват времето си по заведения, изтегнали се като плужеци и гущери на лайф. Те възкресиха паразитния начин на живот на капиталистическата класа - никакъв труд, а само лихварство и наеми, от които си битуват предоволно.
Как преди 1989 г. предприятията работеха без прекъсване и винаги се раздаваха заплати и премии, а сега това е невъзможно? Значи новите управляващи не са в състояние да създадат тази рентабилна икономика, каквато функционираше цели 45 г. Работливите пчелички създадоха
производство за милиарди, за да дойдат страшните търтеи и да опоскат всичко в името на т. нар. пазарна икономика.
Къде са някогашните пазари на гр. Плевен ?!
Защо трябва да има развита икономика в града, когато може да има страшна разруха и то заради въпросните политически причини.

Не знам защо се преименува театърът на името на Иван Радоев…Нека не се забравя, че истинското име на плевенския театър е Георги Кирков. Георги Кирков е герой и много голям лидер на работническото движение в града!

С носталгия си спомням за Дома на книгата…..На кого пречеше това средище на духовността?!

Плевен, Плевен, колко си изпаднал и опустошен, приличаш на мъртва пустиня. В теб има едно много страшно затишие, което е злокобно. Капитализмът те унищожи и подложи на своите смъртоносни закони.

В Плевен се събориха фабрики, за да няма производство, а да има молове.

Нека си припомним как бяха ликвидирани по най- разбойническия начин редица печеливши предприятия в името на колониалната приватизация.

Н-р ДАП, в който работеха 1000 души беше буквално унищожен за отрицателно време.

Няма го онзи възторжен дух на града отпреди 24 г. и защо?! За да го владеят други икономически групировки, а не силната държава.

Колко могъщ беше Окръжният Аграрно Промишлен Съюз, който сега е превърнат в ”Агро – пласмент и търговия”ЕАД.
Бях потресена, когато видях оголените тухли на бившата МГ "Гео Милев" и ЕСПУ "Пейо Крачолов Яворов", в които съм учила. Защо се допусна такъв позор?!
Целият град знае какъв директор имаше някога Математическата гимназия в града в лицето на  Тодор Киров Ламбрев. Този почтен човек с много висок авторитет никога не би допуснал такава гавра с поверената му гимназия. Беше събитие да го видиш как минава по центъра на Плевен. Какво се случи с българското образование, др. Ламбрев?!
На времето др. Тодор Ламбрев преподаваше "Основи на комунизма". Къде е комунизма - няма го. Не го построихме. Къде е социализма? Няма го - предадоха го за колониални кървави пари.  

И всъщност какво се случва днес в Плевен – нищо особено и съществено.

 

Само мизерия и икономическа емиграция.



С много обич и носталгия и винаги твоя: Теомира - Десислава Петкова




* * * 




image





 





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teomira
Категория: Политика
Прочетен: 1208480
Постинги: 1236
Коментари: 84
Гласове: 1070
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. blog