2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. tota
12. getmans1
13. stela50
14. deathmetalverses
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. mimogarcia
9. bateico
10. sekirata
Традиционно сироп от коприва се използва за прочистване на кръвта, но е вкусен и е освежаваща напитка, ако се смеси с газирана вода и малко лед.
Сок от коприва се препоръчва за ревматизъм и артритКопривата съдържа много желязо и се използва и в борбата с анемията. Сокът от коприва го пият и тези, които имат астма и кожни проблеми. Също така се смята, че предпазва от респираторни и пикочни проблеми, както и при косопад.
Можете да поръсите палачинки със сироп от коприва.
Обикновен сироп от коприва
За обикновен сироп от коприва ще ви трябват: 1 кг листа от млада коприва, 2,5 литра вода и захар (500 g на всеки 500 ml течност).
Измийте и отцедете листата от коприва, потопете във вода и варете на средна температура за около един час, като добавяте гореща вода. Прецедете, добавете захарта и разбъркайте, докато напълно се стопи. Полученият сироп се поставя в стъклени бутилки и се затваря добре. Към листата от коприва можете да добавите листа от касис в съотношение 1:1.
Сироп от коприва, мед и лимонПродукти: 400 гр пресни млади листа от коприва, сок от 6 големи лимони, 800 г захар, 5 супени лъжици мед и 1 литър филтрирана вода.
Можете да промените рецептата, ако не ви допада идеята с много захар. Можете да замените захарта с мед, но само част, да речем 300 гр. заменете с 1 кг мед, но не го варете, а го добавете в охладения сироп. Полученият по този начин сироп от коприва има кратък срок на годност.
Копривата се измива и накълцва. Налейте вода в тенджера и поставете захар (да речем, наполовина кафява, наполовина бяла). Всичко поставете на котлона да се вари като разбърквате от време на време (когато заври нека къкри 5 минути). Ако се появи пяна на повърхността, отстранете с лъжица.
Поставете копривата в керамичен съд и залейте със захарния сироп. Захлупете с чиния и натиснете с тежка чаша или буркан. Оставете така 10 минути. След това добавете лимоновия сок и меда. Извадете копривата с ръце. За да получите сироп, прецедете през цедка, ако е необходимо.
Сложете сиропа от коприва в стерилизирани бутилки, затворете и оставете на хладно и тъмно място.
Сокът от коприва се консумира като разбърквате ј чаша сироп с ѕ вода. Сиропът от коприва може да се използва 6 месеца.