Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5381009
Постинги: 593
Коментари: 8144
Гласове: 13842
Постинг
26.09.2012 13:32 - Как да заобиколим забраната за пушене?
Автор: stoineff Категория: Новини   
Прочетен: 11787 Коментари: 28 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageimage

Кръчмите измислиха как да заобиколят забраната за пушене и през зимата. Схемата е “отоплена градина” и “частна стая”.

Градина според тълкуването на ХЕИ е всяко помещение, което е отворено от 3 страни. Популярна верига отваря три прозореца от трите страни или два прозореца и врата и така формално е изпълнено задължението в заведението да не се пуши. Пред въпросната кръчма в София има буквално опашка за маси.

Другият номер, който се практикува в хотели, но се предполага, че ще се приложи и в големи нощни заведения, е отделянето на “частни стаи”. Това са помещения, в които се влиза само с ключ или баркод и те се смятат не за “обществено пространство”, а за частно. Починът идва от Банско, където цяло лято обмислят как да преодолеят забраната.

Но повечето масови заведения се ориентират към изграждането на топли зони за пушене. Някои монтират газови печки, ограждат градините и терасите на заведенията с найлони, твърди д-р Софка Добрева, шеф на отдела за контрол на нехранителни обекти и стоки в столичната РЗИ. Ресторантьорите предпочитат да отопляват улицата, вместо да плащат глоби за нарушаване на забраната за пушене. Схемата три отворени прозореца е е на ръба на закона, поясни д-р Добрева. В него се споменават само понятията “открити” и “закрити” помещения. Специално за подобни казуси от здравното министерство направили тълкуване. Зимни градини може да се използват за пушалня, но само ако прозорците поне от две страни са демонтирани.

Засега срещаме разбиране, каза д-р Добрева. След като се обясни на собствениците, те обикновено изваждали стъклата и така си извоювали правото там да се пуши.

Почиващи край морето пък обясниха, че в Слънчев бряг в нощните заведения се пуши на закрито без особени притеснения. До всяка маса поставяли чашка с вода, където гостите да гасят дискретно фасовете.

В Бургас повечето собственици на пиано барове са се запасили с електронни цигари, които раздават на посетителите след 24 часа срещу 2 лв. Друг трик е да надуват докрай вентилацията, като разрешават на клиентите да пушат на своя отговорност. Така, ако дойде проверка, се оправдават, че са ги предупредили и не носят вина за тютюневия дим. Досега обаче инспекторите в Бургас са издали акт само на един човек.

В хотел в Банско пък проверяващи открили стая, в която се пуши, но собственикът обяснил, че тя е "частна", а не обществено или работно място.

Такъв трик ще се опитат да използват през зимата повечето семейни хотелчета и механи. В къщата има и жилищни стаи на собствениците, мазета, тавани, килери, които са за лично ползване. Всяко от тези помещения може да се пригоди за тютюнопушене и при проверка да се излезе с оправданието, че не е към заведението, а е "частно".

Не е ясно как ще се спазва забраната в апартхотелите, които се водят обикновени жилищни сгради и не са категоризирани.Собствениците на апартаменти, обикновено чужденци, ги отдават под наем за почивка, без обаче тези жилища да се водят обществени места.

В Банско поне засега не са кой знае колко притеснени от забраната. Казват, че през зимата клиентите им са основно чужденци, които по-скоро си пийват и по-малко пушат. Свикнали са със забраните в родните си страни. Повечето скиори и планинари пък по правило са врагове на тютюневия дим. "Нашите клиенти са по-особени, не са като по Черноморието. Хората идват в Банско заради чистия въздух, планината, природата, ските, не толкова да пият и пушат по цели нощи. Все пак ще изчакаме този сезон, за да видим как ще се отрази забраната", казват хотелиери.

В очакване на по-студеното време някои собственици на заведения в страната вече настояха за смекчаване на мерките.

Здравното министерство не предвижда промени в закона, които да смекчат изискванията или санкциите по забраната за тютюнопушенето на закрити обществени места, съобщиха от ведомството след питане на “24 часа”. Оттам припомнят, че основната цел на ограниченията е опазване здравето на хората, които са непушачи, тъй като те са изложени на вредното въздействие на тютюневия дим.

От регионалните здравни инспекции в цялата страна извършват непрекъснато проверки. От 1 юни, когато влязоха в сила новите текстове в Закона за здравето, свързани със забраната за тютюнопушене на обществени места, органите на държавния здравен контрол са направили 62 454 проверки в 59 704 обекта. Съставили са 101 акта за нарушения и над 1395 предписания

източник :24 часа 


Тагове:   пушене,


Гласувай:
30



1. apostapostoloff - Ти май плачеш за
26.09.2012 14:35
винкел?...
цитирай
2. tutankhamon661 - !!!!!!!!!
26.09.2012 15:25


Забраната на цигарите беше дискриминация спрямо пушачите - не приемам нито една гледна точка, която го отрича. Но айде, станало. Cега по заведенията търсят някаква компенсация, защото прогнозите за срив в оборота се оказаха напълно верни. Tе си бяха повече от логични и не знам с какви очи изобщо се опитваха да ги отрекат. Hормално е да има спад, след като забраниш любимото занимание на половината клиентела. Всичко друго би било изненадващо.

Всъщност точната дума е "да изгониш половината клиентела", понеже така се чувствам. И никой не го друса за нещата, които аз не харесвам. Човек отива на заведение за да яде, пие, пуши и танцува. Ако едното е забранено, не виждам защо другите да са позволени. Опитаха да ми обяснят, че било различно. Ето го пак любимото - друг си позволява да решава какво да харесвам, да обичам, да ми пречи. Тези неща ги решавам аз еднолично и никой на този свят няма право дори на мнение.

1. Алкохолът.

Може да не дими, но мирише. Освен това не понасям пияни хора. Точка! Посочих достатъчна причина, за да искам забраната му.

2. Храната.

Когато отида на заведение, от всичко най-малко ми се яде. Затлъстяване или неприлично хранене, характерно за голяма част от хората, особено когато са развеселени и "на градус" - достатъчни причини да искам забрана.

3. Музиката.

Според разни изследвания някои видове музика, точно най-разпространените по заведенията, директно удрят нервите, т.е. съсипват здравето на човека. Достатъчна причина за забрана.

4. Танците.

Имам навика да се заглеждам по жени /ха-ха/ и една добра танцьорка ще ме възбуди много лесно. Какво правим, ако нямам жена с мен? Неудовлетворяването на сексуалната възбуда отново удря целия организъм.

Да не говорим за другия полюс - бездарните танцьори, предизвикващи не само присмех, но и отрицателни емоции.

Ето няколко неща, които ме дразнят и съсипват здравето ми. Защо няма забрани? Защо държавата не се интересува от моите желания?!

цитирай
3. анонимен - Крайно време е да се забрани прои...
26.09.2012 16:04
Крайно време е да се забрани производството на цигари!
цитирай
4. mariniki - тема...
26.09.2012 16:09
която засегна много хора...
и тепърва проблемите предстоят...
цитирай
5. анонимен - Тичайте
26.09.2012 16:19
за здраве и ще искарате фасовете. Tака съм чувал, но не знам дали е истина.
цитирай
6. анонимен - Много си идеен, умнико.
26.09.2012 16:24
анонимен написа:
Крайно време е да се забрани производството на цигари!

цитирай
7. vt4525 - Трябваше да пропуша навреме. Сега вече е късно ((((
26.09.2012 16:30

цитирай
8. анонимен - ". . . основната цел. . . зап...
26.09.2012 18:50
"...основната цел...запазване здравето на непушачите!"Те ебаха мамата на здравеопазването като цяло и видете ли колко са загрижени за здравето на непушачите!
Между другото мен ме интересува един друг въпрос.Забраниха продажбата на гилзите с филтър,които с машинка се пълнят с тютюн в домашни условия.Защо тогава не забранят капачките за буркани,с които се прави зимнина в домашни условия?Ако педерасите от ГРОБ измъдрят такъв закон ще искам компенсация за идеята!
цитирай
9. анонимен - Който пуши да му мисли :)
26.09.2012 19:03
Който пуши да му мисли :)
цитирай
10. анонимен - гилзите не са забранени,8
26.09.2012 21:05
Просто и те са включени в контрабандата!Гилзи при мангалите колкото щеш!
цитирай
11. анонимен - Заклет пушач
27.09.2012 01:28
Какво пречи, да има заведения за пушачи и за непушачи?!Ако трябва да вляза в заведение за непушачи,ще излизам да пуша навън.Ако непушач влезе в задимено заведение-негов проблем!Трябва да се направи Партия на пушачите и този проблем ще се реши! :) Седнете в някое открито заведение и вижте,колко човека не пушат!
цитирай
12. apostapostoloff - Грабвай винкела, не се
27.09.2012 08:32
помайвай! Винкел му е майката!
цитирай
13. анонимен - Просто и те са включени в контраб...
27.09.2012 11:51
анонимен написа:
Просто и те са включени в контрабандата!Гилзи при мангалите колкото щеш!

Е ДА ДЕ АМА НА ТРОЙНА ЦЕНА!
НАЛИ УЖ ГЛЕДАМЕ ДА ЕБЕМ ДЯВОЛА ДОКАТО ЛЕТИ!
цитирай
14. анонимен - никакви цигари
27.09.2012 13:36
само пури. тъй каза премиера.
цитирай
15. анонимен - 666! СУПЕР...
27.09.2012 18:50
....АЛАХ БИЛ ВЕЛИК...ШЕИ УДАРИМ 5 РИКИИ ШЕ ВИДИ КОИ Е ВЕЛИК...!

...АИДЕ ДА НЕ ПАЛИМЕ ПАКАРДО ИУ ПАЗАРЖИК...И ШЕ ПОЧНЕ ТРЕТАТА СВЕТОЦНА ВЕНАА...!

...НЕМА ИРАН НЕМА ТАЛИБАН...!
цитирай
16. анонимен - 666! СУПЕР...
28.09.2012 10:35
....АТОМЕН КЕНЕФ BG...!
цитирай
17. анонимен - 666! СУПЕР...
01.10.2012 22:32
...МОДЕРАТ МАКЯ ТИ ДЕЕБА СМООТАНА СЕЛСКА ТЪПА ДИВА...!
цитирай
18. анонимен - 666! СУПЕР...
02.10.2012 19:38
....ВИЕБА У ДЕМОКРАТИТЕ...!
цитирай
19. анонимен - pYkDuzmQNwzBPLbmHj
26.10.2012 13:45
jWK982 <a href="http://jjjfdvnqfbfa.com/">jjjfdvnqfbfa</a>, [url=http://uhhfwgktfost.com/]uhhfwgktfost[/url], [link=http://vuzslsxphxxj.com/]vuzslsxphxxj[/link], http://dsxhpqevyydx.com/
цитирай
20. анонимен - XWFKSQJRkgBZDMIrC
26.10.2012 22:33
iMbfcw <a href="http://kgbkcsnnxaco.com/">kgbkcsnnxaco</a>, [url=http://fbdbdncihkez.com/]fbdbdncihkez[/url], [link=http://cbrrnroxitzx.com/]cbrrnroxitzx[/link], http://rzrwwvblfddc.com/
цитирай
21. анонимен - jfyCPjaz
28.10.2012 03:48
HGwWPF <a href="http://qymossiprauo.com/">qymossiprauo</a>, [url=http://dzarabbkvlll.com/]dzarabbkvlll[/url], [link=http://khweqmycmqil.com/]khweqmycmqil[/link], http://ilpcfpnymsfo.com/
цитирай
22. анонимен - puAbYJsl
29.10.2012 02:00
vxTbra <a href="http://ywzwztqpscbf.com/">ywzwztqpscbf</a>, [url=http://lbpkrkjimotn.com/]lbpkrkjimotn[/url], [link=http://jiqxqjmqnerk.com/]jiqxqjmqnerk[/link], http://ujtrkwybfuzk.com/
цитирай
23. анонимен - STbFnwbcnrz
29.10.2012 05:04
6HzL8R <a href="http://dvhhgpsinsjs.com/">dvhhgpsinsjs</a>, [url=http://gcprrqgxigli.com/]gcprrqgxigli[/url], [link=http://wnrkxnxsbmee.com/]wnrkxnxsbmee[/link], http://hziyjrvbgljf.com/
цитирай
24. анонимен - WqElZakKdBPusqeQ
29.10.2012 08:19
Z0hTl9 <a href="http://bqrabswzqyuy.com/">bqrabswzqyuy</a>, [url=http://zpxvetzquowg.com/]zpxvetzquowg[/url], [link=http://htaankbyuici.com/]htaankbyuici[/link], http://zqrpxngiblms.com/
цитирай
25. анонимен - gwfGhbhdwuo
29.10.2012 16:42
gwoYLK <a href="http://xtnqfzkrqikv.com/">xtnqfzkrqikv</a>, [url=http://fmnybjbsyomk.com/]fmnybjbsyomk[/url], [link=http://vamrngdwpohb.com/]vamrngdwpohb[/link], http://melmqcxrqixg.com/
цитирай
26. анонимен - wMREAAZY
31.10.2012 16:51
4uEHuJ <a href="http://fvoumuqkapdl.com/">fvoumuqkapdl</a>, [url=http://gwcmwaxlyrmz.com/]gwcmwaxlyrmz[/url], [link=http://dugfdpghadth.com/]dugfdpghadth[/link], http://fiwoveisumgy.com/
цитирай
27. анонимен - nszhpnIlSNUo
02.11.2012 04:53
VOOBaK <a href="http://fzroqjthnoyc.com/">fzroqjthnoyc</a>, [url=http://gctrzldwkfla.com/]gctrzldwkfla[/url], [link=http://zkltibzrjcre.com/]zkltibzrjcre[/link], http://wzmuyaipasfg.com/
цитирай
28. анонимен - PvnEceNgKOmGZjjzO
05.11.2012 14:43
O7SWtK <a href="http://xnrjyewwqdrt.com/">xnrjyewwqdrt</a>, [url=http://uudvcwsgnhmw.com/]uudvcwsgnhmw[/url], [link=http://wmzzrlcqbaws.com/]wmzzrlcqbaws[/link], http://gcdaotqoiwdf.com/
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!