Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2013 11:35 - ”Райфайзен”, ”Шулце – Делич”, ”Конзум – Йостеррайх” – кооперации с австрийски капитали
Автор: teomira Категория: Политика   
Прочетен: 1315 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.12.2013 14:20




image

*   *   *   *   *

              §  §  §  §  §  §  §


През 1856 г. в Теесдорф е създадена първата кооперация от потребителски тип в Австрия с название ”Съюз за взаимно подпомагане на фабричните работници”. Възникването на кооперациите е вид мярка за самопомощ, целяща оцеляването на дребните търговци и работниците в жестокия капитализъм. Уви, голяма част от тези кооперации са доста финансово хилави. Едва в 1873 г. е приет Кооперативният закон на Австрия, който до днес е претърпял редица корекции и промени.

Австрийският подход към икономиката заслужава адмирации, т.к. съчетава абсолютно успешно идеята за етатизма с частната собственост.
Австрийските кооперации са били смятани за "безопасни и надеждни".
След Първата световна война във Виена са съществували 4 основни потребителски кооперации.

В тази европейска страна са развити селската кредитна кооперация в лицето на Райфайзен, потребителната кооперация, под егидата на ”Конзум – Йостеррайх”, жилищностроителната кооперация и градската кредитна кооперация а ла ”Шулце – Делич”. ”Шулце – Делич” са известни като популярни банки в редица държави.

Въпросните кооперации са в остра конкурентна борба с чуждия капитал в Австрия, който е специализиран в създаването на доста сериозни препятствия пред тях.

Потребителната кооперация ”Конзум – Йостеррайх” е образувана през 1878 г. вследствие обединението на 15 независими потребителни кооперации. Тази кооперация е регистрирана в Търговски регистър на Виена и се характеризира с ограничената отговорност на членовете-кооператори. Дейността и е насочена към развитието на складовата мрежа, производство на хранителни и нехранителни стоки. Органите на управление на този тип кооперация са Общо събрание, Управителен съвет и Надзорен съвет.

Общото събрание функционира на основата на принципите на представителната демокрация. Състои се от 1031 членове, които се избират от членовете-кооператори, обединени в кооперативни съвети към съответните търговски обекти, наричани ”Филиали”. Избраните от кооперативните съвети делегати на Общото събрание участват в дейността на регионалните кооперативни съвети. ”Конзум – Йостеррайх” е разделена на 5 региона с граници, определени от Общото събрание.

Управителният съвет осъществява цялостно ръководство на кооперацията и се състои от 5 души, които координират стопанската дейност в 5-те региона.

Надзорният съвет се състои от 35 души и към него са образувани 3 комитети, а именно: по въпросите на собственото производство, по търговските въпроси и по въпросите за връзката с членската маса.

През 1950 г. се създава кооперативният институт ”Хое варте”, подготвящ управленски кадри за ”Конзум – Йостеррайх”. Обучението е в рамките на 100 часа и е насочено, както към мениджърите от ниските управленски равнища, така и към мениджърите от по-високите етажи на стопанските обекти. Спонсор на института е самата потребителна кооперация.

 

         *  *  *  *  *

 

              §  §  §  §  §  § 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teomira
Категория: Политика
Прочетен: 1205802
Постинги: 1233
Коментари: 84
Гласове: 1070
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. blog